Kort maar krachtig…..

Geplaatst: 07/2013 in Blog

IMG_5675 IMG_5671 IMG_5680 IMG_1016 IMG_0971 IMG_0880

Maandag 29 juli

De nieuwe werkweek is begonnen…..dus we gaan er weer fris tegenaan.

De kinderwerkers gaan vandaag naar de crèche van Princess, waaraan sommigen van onze groep zelf het gebouw van hebben neergezet. De vier jongste kinderen gaan ook mee. Mark geeft vandaag een cursus schilderen….een groot laken wordt binnen de kortste keren vol geschilderd. En iedereen schildert zn vel met de meest verrassende kleuren vol. Wanneer Mark de boel op wil ruimen, wast hij eerst effe goed zn volbeschilderde handen….hij vindt de emmer waarin hij zn handen wast wel een beetje gelig…’maar’… denkt hij:’dat zal wel van de gele verf komen’. Omdat de tafels ook nogal onder zitten, gooit hij de emmer met water ff over de tafels om ze vervolgens schoon te boenen. Even later ziet hij een ventje zn broek naar beneden trekken en…OH NEE…..hij plast in de emmer die Mark zonet over de tafel heeft gekletst en waarmee hij….OEPS…..even daarvoor zijn handen had gewassen….

Tsja…we zullen ons verder niet uitweiden, maar iedereen begrijpt hoe op dat moment de Zuid Afrikaanse bodem onder je voeten vandaan zakt….Natuurlijk konden we er met elkaar naderhand allerhartelijkst om lachen….Dat Jeanet vervolgens ook nog even werd ondergespuugd door een zieke baby…ach ja…dat kon er ook nog wel bij.

De naaigroep (tot noch toe is ‘The Township Tailers’ als beste naam verkozen, echter inzendingen zijn nog tot zaterdag welkom!) had ook een succesvolle dag vandaag. Er waren twee nieuwe geïnteresseerden die op deze eerste dag gelijk al een eigen tas in elkaar naaiden. Er wordt trouwens dankbaar gebruik gemaakt van de stoffen van Van Triest voor de tassen. Eén vrouw kreeg een lap en liet het door haar handen glijden en zei alleen maar: “Thank you so much Lord for this”!!

De andere ‘cursisten’ maakten deze dag hun eerste rok, nadat de uit Nederland meegenomen patronen eerst aangepast waren aan de ‘bouw van de Zuid-Afrikaanse’ vrouwen J! En onze mannelijke cursist maakte een heuse herenbroek.

De bouwgroep begon met Devotion time op Rehoboth…waarbij de kids de week begonnen. Hierna splitste de bouwgroep zich op in Rehoboth en de bouwplaats bij de creche. In twee groepen hebben ze het nodige werk weer verzet aldaar. De albino baby zorgde voor de nodige ‘Aahhh’s en Ohhh’s’, Richard was de gelukkige om de baby de fles te mogen geven….had de huilende baby in no-time stil… en Eunice heeft de baby zelfs stiekum boven op haar kamer liggen. Ook kregen de  bouwvakkers dit keer een heerlijke lunch van rijst met kip….

De sociale groep had dit keer (met twee legale overlopers van de bouwgroep) ook een bijzondere dag….vier voedselpakketten mochten ze uitdelen op vier plekken waar de nood hoog was. 1 moment was wel heel speciaal, omdat die uitgereikt werd namens Tamara, die op 29 mei jl. op 17 jarige leeftijd omgekomen is bij een ongeluk in Nederland. Symbolisch werd er met dit voedselpakket door Tamara LEVEN doorgegeven….dit gebeurde bij Princess een jonge vrouw die haar vader, moeder en broer heeft zien doodschieten voor haar ogen en zelf al twee kinderen heeft verloren aan de dood. Ze woont in een primitief huisje zonder ramen oid met haar drie kinderen. Het was enorm indrukwekkend om juist aan haar LEVEN door te mogen geven namens Tamara.

Al met al weer een heel mooie dag, waarbij we ons mochten inzetten in alle facetten voor dit deel van Afrika.

dinsdag 30 juli 2013

Even een kort stukje over vandaag…..want morgen vertrekken we naar de Sani pas, dus moeten we om 5 uur aan het ontbijt zitten om om half zes te vertrekken….google maar even naar dit avontuur van ons….we kunnen je vast verklappen dat het er vriest en dat we over onbegaanbare weggetjes in de sneeuw eindigen!! Dus alle lagen kleding zijn uit de kast gerukt en als Michelin-poppetjes vertrekken we morgenvroeg richting dit avontuur…..

En aangezien deze onvermoeibare blogschrijfster ook wat nachtrust wil hebben….houden we het kort en krachtig voor vandaag!

The Township Tailors hadden een goede dag, waarbij de herenbroek enigszins vermakelijk in elkaar werd gezet…….het is nu een patchwork broek geworden, wellicht een nieuwe trent die hier gezet wordt…..

Het kinderwerk heeft genoten van het knuffelen, spelen, tukkie doen (jaja om 13 uur werd er een uur een tukkie gedaan…we laten ons niet uit over welke kinderwerkers hieraan mee deden). En Josepha, Aleisha en Sifra mengen zich helemaal tussen de kids en zijn er na afloop niet meer weg te slaan. Heerlijk om eerst argwanende of verlegen kindergezichtjes na verloop van tijd te zien smelten en aan het eind van de weg zelfs willen dat je blijft.

De bouwgroep van de crèche had na een wat moeizaam begin….(iedereen leek er een beetje doorheen te zitten)…. na een tijd van gebed tijdens de lunch de boel smiddags snel ingehaald door zeven lagen te metselen met zn allen….het begint nu echt al een aardig bouwwerk te worden!!

De sociale groep had vandaag Leendert en David te gast….een mogelijkheid om van de éne groep een dagje te wisselen met de andere groep, waar gretig gebruik van wordt gemaakt. Vielen ze met hun neus in de boter?? Nee, zo zou ik het niet willen noemen…maar ze vielen wel middenin een aantal heftige indrukwekkende bezoeken, aan families waarbij de armoede in alle facetten zichtbaar is…. Bijvoorbeeld bij ons bezoek aan een jongetje van 10, waarvan de moeder alcoholverslaafd is, die in zijn 1tje voor zijn hutje zat te wachten….tot zijn grootouders zouden terugkomen van de kliniek…..een kind wat al lange tijd geen kind meer was…..wat de verantwoording draagt over zijn familie op een veel te volwassen manier….we mochten met hem bidden, hem kleding geven en eten….en zijn gezicht grijnsde van oor tot oor toen we wegliepen. … hoe bijzonder om bij een volgend gezin mensen om het door ons gebrachte voedselpakket heen te zien dansen en God al dansend bedanken voor Zijn goedheid…..dáár waar handen tekort schieten, daar waar onze mond verstomd, dáár laat God zichzelf zien …. We hebben vandaag veel gebeden, gezongen, gedankt in situaties die onszelf de spiegel voorhouden: “Zouden wij ook zo dankbaar zijn in zulke omstandigheden?’…..

Advertenties
reacties
 1. Eline Freeke schreef:

  Leuk om eindelijk eens mijn zus Caroline op de foto te zien, wat maken jullie een leuke tassen!
  De blog wordt ook erg goed en leuk bij gehouden, net of je er zelf ook een beetje bij bent…
  De groeten aan familie de Gruijl, jullie doen goed werk, ga zo door! en geniet van deze fantastische ervaring!

 2. Joke Liekens schreef:

  Lieve allemaal, in het bijzonder Mathilda. Wat een mooi werk doen jullie, echt prachtig.Heel speciaal het stukje over Tamara, wat zullen Rik en Lucia trots zijn! Groetjes en kom veilig weer thuis.

 3. Ria cozijnsen schreef:

  Lieve Aleisha en Josepha,

  Oma wil even een persoonlijk woordje tot jullie zeggen! Oma is erg trots op jullie als jongsten van de groep! Wat fijn, dat je aan zoveel vriendinnetjes en vriendjes ver weg kan laten zien, dat God geen verschil maakt tussen blank en bruin, maar dat jullie allemaal kinderen van één Vader zijn!
  Met Maria gaat het heel goed, soms heb ik wel het idee dat ze jullie een beetje mist. Kleine Elvira is erg leuk en ze praat zo veel, maar soms ook ondeugend, hoor! Wij hebben veel voor jullie gebeden, Aleisha en Josepha! Nog fijne dagen en een knuffel, ook voor de kinderen in Afrika!

  Liefs oma Cozijnsen

 4. Dick van Suilichem schreef:

  Hallo allemaal. Wat een mooie verhalen en een mooie foto’s, heel bijzonder allemaal. Prachtig om vanuit Nederland te volgen. We zijn stikjaloers!
  Gods Zegen op al jullie werk en nog een hele fijne tijd daar !!
  Groeten Dick en Petra van Suilichem

 5. Lievette van Bennekom schreef:

  Lieve Aleisha, hoe gaat het? Heb je veel vrienden en vriendinnen gemaakt? Noor is bij ons en vroeg of ik de groetjes aan Joseva wilde doen. Ik heb deze week pony kamp met Kiki en Madelieke.jullie doen zo goed werk daar. Mis je wel. Als je terug bent spreken we snel af.
  Liefs,
  lievette

 6. Ineke Blokland schreef:

  Jullie zijn schatten! En zonder het te weten misschien, verzamelen jullie ze in de hemel. En Eunice 1 op haar kamer! 😄
  Liefs, Ineke Blokland

 7. Nelleke schreef:

  Geweldig om te lezen hoe jullie bezig zijn,.Zo uitgebreid en gedetailleerd beschreven, dat je het gevoel hebt er een beetje bij te zijn! God is met jullie!
  Groetjes Nelleke van Wijngaarden(Nunspeet)

 8. Rutger en Esther Cornegé schreef:

  Logisch dat sommige van jullie er soms even doorheen zitten: het is ook niet niks wat jullie mee maken en dan ook nog eens zo hard werken! Bij mij zelf helpt de volgende bijbeltekst dan wel eens om me verder te helpen: Kol 3:23-24 ‘Wat u ook doet, doe het van harte, alsof het voor de Heer is en niet voor mensen, want u weet dat u van de Heer een erfenis als beloning zult ontvangen’
  En super goed dat jullie al zo opschieten en veel mooie reacties van de mensen daar terug mogen krijgen!
  En dat Eunice een baby mee neemt naar haar kamer verbaast ons niets 😉
  Succes verder daar.
  Liefs, Esther en Rutger

 9. Chris en Sharel schreef:

  Keep up the good work gasten!!
  Indrukwekkend en mooi om te lezen!
  Zo voelt het dus om een instrument te zijn Dick, ipv ze te verkopen 😉.

  Ga zo door en tot snel.

  Ciao en xx Sharelle en Chris

 10. Our God is an awesome God, your dedication is too, love to read and see it! Have a save trip. Love from the UK

 11. Aletta de Bruin schreef:

  Stil word ik van de verhalen. Geëmotioneerd! Door het fantastische schrijven zit ik helemaal in jullie wereldje! Lieve mensen succes met alles! Een hele mooie tocht naar de Sani pas gewenst.
  Liefs

 12. Janneke schreef:

  Lieve schatten, til, fritsie, aleisha en josepha! Wat ist geweldig om jullie daar in t Afrikaanse land te zien. Wat n voorrecht en wat n zegen, om zo tot zegen van de mensen daar te mogen zijn.. Heerlijk , we genieten en leven vanuit Holland met jullie mee. Wat super om ook de kids zo tussen hun bruine vriendjes en vriendinnetjes te zien.., zo makkelijk en natuurlijk gaat dat bij ze … En wat bijzonder, t pakket dat namens Tamara aan Princess werd gegeven . Juist aan iemand die ook zoveel verlies heeft meegemaakt .. En til, dat je daar zondag hebt gepreekt, wat benk toch trots op je dat je zo bold bent!! En fritsie, zo ten voeten uit ben jij het, die gelijk zo aanpakt met bouwen, geweldig!! En aleisha en josepha, voor jullie ist ook heel bijzonder om in Afrika te zijn hè… Maak maar veel mensen en kinderen in Afrika blij , want daarmee geef je heel veel liefde van de Here Jezus door..en das t mooiste wat je kunt doen!!! Dag lieverds, we houden van jullie en zijn in onze gedachten en gebeden bij jullie en de rest van t team.. Liefs jampie

 13. Cari schreef:

  Hoi lieve mensen allemaal, en speciaal de van Triesten.

  Wat fijn te lezen dat de plannen, bouw, kinderwerk ,sociaalwerk en de naaiclub draaien . Natuurlijk op zijn afrikaans, heb er ook maar respect voor! Er wordt minder geoordeeld , gewoon het is zoals het is.

  Oordeel niet, deel je liefde uit , pas dan weet je hoe rijk je bent!

  God kan er veel meer liefde kwijt als hier.

  Dag Aleisha, dag Josepha veel plezier!

  Veel zegen zij jullie toegebeden en bescherming!

  Groetjes van Cari ,Jan , Arjen en Ieke

 14. John Kramer schreef:

  Tjonge jonge wat een verslagen, en wat ontzettend mooi om de verhalen te lezen en de fotos te zien!! Ongelofelijk wat dit ook voor een impact op jullie zelf zal hebben. En wat gaaf om de fotos van Aleisha en Josepha te zien. En Til aan het preken… Geweldig! Jongens, keep up the good work! Groeten John Kramer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s