Weekend

Geplaatst: 08/2013 in Blog

 

Zaterdag 3 August 2013

Weekend? Nou nee niet echt hoor, …..

De bouw zit om 7u aan het ontbijt en rijdt om half acht al weg….wat een trouwe bouwvakkers hebben we ook zeg!! Trots zijn we op ze….zeker als we aan het eind van de dag horen dat het gebouw nu echt al ver gevorderd is. Er is veel voorwerk gedaan en er is al begonnen met pleisteren. Uiteraard is er ook tijd voor een grol en een grap tussendoor. Corné had zich in een ton verstopt en joeg Angela de stuipen op het lijf. Het werd hoe langer hoe gekker met die ton…..Richard tekende er een gezichtje op en Mark verplaatste zich met de ton langs de kinderen.

In plaats van een Judas, mogen we nu een engel voor elkaar zijn, oftewel op een onopvallende manier degene die je hebt getrokken bemoedigen, complimenteren, verrassen, of iets dergelijks. Nou ik zal je vertellen er lopen me hier een Gabriëls rond, niet normaal meer. Caroline werd s avonds verrast met rozen en kaarsen op haar bed. En alsof dat nog niet genoeg was, werd ze ‘s morgens wakker gemaakt met ontbijt op bed met zelfs een gekookt eitje en versgeperste sinaasappelsap. Jaja…daar Johan nog een voorbeeld aan nemen…. en we snappen met elkaar niet hoe iemand dat eitje en die sinaasappelsap voor elkaar gebokst heeft….wil het thuisfront die zich in deze lieflijkheden herkent, zich melden? Dan kunnen we deze engel misschien traceren.

Mirjam werd letterlijk doodgeknuffeld…ze ontving van iedereen een knuffel in opdracht van haar engel…Frank hoeft zich voorlopig niet meer te bewijzen dus! Ze straalde van oor tot oor!

Sifra is trouwens ook weer behoorlijk opgeknapt, zó goed zelfs dat ze gisteren tot burgemeester werd verkozen van Izotsha….en nog een nieuwtje: Tjeerd en Dick zijn gisteravond voor elkaars charmes gevallen door 1 of andere Cupido….

The Township Tailors, de sociale groep en de kinderwerkers gingen samen op stap met pastor Amos. Wat super wat we allemaal gesponsord hebben gekregen aan kleding (ja ook die zelfgebreide truitjes), kinderwerkspul, pennen, ballonnen, ballen, enzovoorts. Elke keer kunnen we bij de mensen of door de wijken zoveel mensen blij maken met al deze spullen. Echt super….!!

Ook vandaag hebben we veel mensen bezocht. Onder dezelfde omstandigheden als waar ik gisteren over sprak. Eigenlijk allemaal met dezelfde hopeloosheid. Leendert, Jasper en Martijn mochten vandaag voor meerdere jongens/mannen bidden. Zo ontroerend om te zien en hen uit te zien reiken in al deze noodsituaties. Sommige gezinssamenstellingen staan ook dicht bij die van ons…..dat raakt je als je bid voor een ernstig zieke moeder van dezelfde leeftijd als jezelf, of voor een zoon die dezelfde lengte (huge!!) en leeftijd als je eigen kind heeft. Ook de kinderen zijn elke keer actief. Soms met uitdelen van speelgoed of armbandjes, dan weer met zingen, en vandaag bad Aleisha zo krachtig voor een moeder in nood….

Willen jullie ook bidden voor de zieken die er onder onze groep zijn?

De werkdag eindigden we allemaal op tijd, zodat we nog even met elkaar lekker konden relaxen en een beetje een weekendgevoel konden ervaren. De jeugd vertrok naar de beach en de gezinnen gingen lekker ontspannen shoppen….hier al blog-schrijvend zit ik hier temidden van een Tailor die maar niet kan stoppen en ons een allerhuiselijkst ratelende naaimachine laat horen onder haar pedaaltje……Frits is de kas aan het opmaken om te kijken of het dak nog op het gebouw geplaatst kan worden of dat het toch een ‘doorzon-woning’ wordt en Frank zit spelletjes te doen op zijn mobiel (ja die wordt hier hoe langer hoe jonger in zijn doen en laten!!). En Mark en David komen mij met een ijskoude sprite verrassen….zouden zij mijn engel zijn of zijn het gewoon ernstig lieve jongens??

Oftewel…er heerst hier een serene huiselijke rust…..we voelen ons hier THUIS….maar beseffen ook dat we volgende week om deze tijd weer gewoon thuis op de bank zitten met zn allen…

…..nog maar even niet aan denken….fijn weekend allemaal!!

Zondag 4 augustus

Vanochtend eerst even ontbeten met elkaar en om half negen vertrokken we naar de kerk van Pastor Joseph. Deze dienst zou maar een uurtje duren, en vergeleken met vorige week is dat natuurlijk wel heeeeel erg kort.

Daar hoeven we niet lang te zoeken, de Afrikaanse liederen fladderen om je horen als je aan komt rijden….Het kleine gebouwtje puilt uit van de mensen……

We worden weer als broers en zussen binnengehaald. Wát een hartelijkheid toch steeds. Binnengekomen swingt het de pan weer uit, de triangel van eerdere jaren wordt gelijk herkend ;-)! Geen versterker dit keer die het geluid nog eens vermenigvuldigt, want dat is ook absoluut niet nodig hier.

We vragen ons al snel af hoe het mogelijk is dat deze dienst in een uurtje is afgelopen….Mathilda zit al te bedenken of ze haar preek moet inkorten …. Maar eigenlijk begrijpen we allemaal al snel genoeg dat het gewoon is zoals vorige week en zoals we de Afrikanen hebben leren kennen: Relaxt, we hebben alle tijd…..en als het om een dienst gaat is er vooral alle ruimte om de tijd te nemen en te doen en te spreken wat er op je hart ligt….

Pastor Joseph is met recht een senior pastor, een man met zes gemeentes onder zijn hoede. Een man die niet schroomt om mensen een spiegel voor te houden en radicale keuzes te maken. Maar ook een man die met veel humor zijn ‘schaapjes’ elke keer aan het lachen maakt, waardoor er ook een bepaalde ongedwongenheid is in de dienst.

Halverwege wordt de dienst letterlijk overgedragen aan de Nederlanders….. we zingen met elkaar onder begeleiding van Dick en Sifra zowel Nederlandse als Zulu liederen. En de hele kerk swingt mee.

Jasper geeft daarna zijn getuigenis…. Een prachtig levensverhaal van zijn geboorte tot nu toe…. Vanuit de toehoorders klinken er vele ‘ohh’s en ahh’s’ , en er wordt ademloos geluisterd naar hem. Prachtig dat Godsmomenten uit iemands leven worden vermenigvuldigt door ze te delen met anderen!

Mathilda mag weer preken deze ochtend….Frits introduceert zijn eigen vrouw en refereert nog even aan zijn preek van vorig jaar in deze gemeente waarbij het ‘tok tok tok’ van het kippengeluid zo grappig vertaald werd in het Zulu! Wie had gedacht dat een jaar later zijn eigen vrouw in dezelfde gemeente zou preken. Mathilda geniet zichtbaar en draagt met liefde haar boodschap over. Een boodschap waarbij ‘hun Afrikaanse dochter Maria’ eigenlijk ook een beetje aanwezig is! Het filmpje ‘freedom I want’ van Trinity wordt met de beamer ook bekeken.

Het is niet alleen aan de Nederlanders te danken dat de dienst toch ruimschoots de drie uur haalt haha…..maar gek genoeg vliegt de tijd hier voorbij.

Met elkaar bekijken we de bouw en we zijn allemaal verwondert over het prachtige resultaat. Echt super wat het bouwteam heeft neergezet met elkaar.

smiddags gaat een select gezelschap naar Granny om haar ruitje te repareren en haar en haar buren te verrassen met een voedselpakket. De andere helft gaat naar het strand….

over de avondbelevenissen horen jullie nog, want dit was wel heeeel speciaal!!

Sorry dat het even duurde voordat we weer nieuwe berichtjes hebben geplaatst, maar de tijd vliegt en we konden geen internetverbinding maken bij waar we het normaliter doen. En omdat we erg druk zijn ook geen tijd voor internetcafe oid. Nu zit ik in Mug&Bean en krijg ik tien minuten om voor vier dagen de blog te plaatsen (ik zou hiervoor betaald moeten krijgen om onder zulke werkdruk te moeten werken bedenk ik me nu, echt weer typisch Nederlands om zo’n opdracht af te geven, maar ik blijf het met liefde doen hoor….!!)

Blijven jullie bidden voor onze zieken? Elke keer blijven er mensen uitvallen omdat ze niet lekker zijn/ziek/ontstoken ogen, enz..

Advertenties
reacties
 1. ietjetichelaarmassage schreef:

  Lieve mensen,

  Voor het geval jullie dit nog lezen: een hele goede reis terug! Sterkte met afscheid nemen!! We kijken uit naar jullie en naar jullie verhalen! Liefs Aletta

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

 2. carla bijsterbosch schreef:

  Ik heb weer genoten van al die mooie verhalen en foto,s. Het is gewoon supper dat jullie dit willen doen voor het Afrikaanse volk. Ik heb nu meer respect gekregen voor jullie. En de foto,s zijn vertederend. Nu snap ik ook waarom jullie je hart ligt bij het Afrikaanse volk. Geniet van de dagen die jullie daar nog hebben.

 3. Hey Tjeerd,

  Mooi om alle verhalen te horen. Nog een flinke groep vrijwilligers joh, tof om te zien hoe jullie je inzetten en wat je allemaal meemaakt.

  Succes met het laatste weekje en Gods zegen aan jullie allen.

  Je collega’s Intro Hardinxveld

 4. Lydia Leha schreef:

  hallo allemaal… wow wat gaaf om jullie verhalen te lezen en wat een geweldige mooie fotos. RESPECT…God is good .dikke groetjes en dikke bless voor de laatste paar dagen. still praying for u guys… dikke hug voor fam van Triest….

 5. Ha Gods Helden,
  Met weemoed (en toch wel wat spijt dat we niet meegegaan zijn, ja, ja Gerrit ik weet het…) lees ik met grote bewondering jullie avonturen en inspanningen. Ik ken er maar een paar van jullie maar ik ben trots op zo’n groep mensen. En weer zijn we er toch weer een beetje bij door het verslag.

  Heerlijk zo’n kerkdienst hé. Gek dat je hier in NL al blij bent al de dienst een uur duurt en dat je het daar totaal niet erg vindt dat het zomaar 3 uur kan duren 🙂

  Wat leuk dat jullie de naam The Township Tailoirs hebben gekozen. Mooi dat ik daar aan mee mocht werken. Ben erg benieuwd naar het resultaat!

  Ik wens de zieke onder jullie snelle genezing toe en alvast sterkte met de lange terugreis en het afscheid van die mooie en bijzonder mensen daar. Dat zal zeker niet meevallen. Maar ik verzeker jullie… Die gaan nooit meer uit jullie hart!

  Gods Zegen.
  Willem Jan

 6. Elly Triet schreef:

  Hallo alle werkers uit Nederland.
  Petje af voor alles wat jullie doen.
  Wij hebben echt bewondering voor jullie.
  Nog een paar hele goede dagen met elkaar en een veilige vlucht gewenst.
  Groetjes Florus en Elly

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s