missie geslaagd: kerk geopend!

Geplaatst: 11/2013 in Blog

Goedemorgen

Gisteren om 13:30 hebben we een speciale dienst gehouden in het nieuwe gebouw! en rond 14:30 hebben we het GAiN logo aan de buitenkant onthuld. De nieuwe kerk/gemeenschapsruimte/woonruimte/keuken is in gebruik genomen.

’s ochtends moesten er nog wat kleine dingen gebeuren, zoals de sloten in de deuren, de keuken afwerken en de kerkzaal inrichten, maar rond de lunch was het dan toch eindelijk zover.

De velen uren ploeteren van ons team samen met de lokale mensen is beloond. Zaterdag moest nog begonnen worden met de dakplaten, het storten van de betonvloeren in het gebouw en moest de veranda met keuken nog gebouwd worden! Maandag is de toplaag op de vloeren gestreken, is het dak verder afgemaakt, is de keuken gebouwd en is er rondom het gebouw grind gestrooid. Ellen, Jody en Dick zijn maandag naar Bukoba geweest om nog extra materialen voor de bouw te kopen en schoolmaterialen voor de lokale primary school en om de schooluniformen op te halen die inmiddels klaar waren.

Vlakbij de kerk woont een vrouw met haar 5 kinderen in een zeer armoedige plaggenhut, die bijna van ellende uit elkaar valt. Jan heeft haar eerst ontmoet en later zijn we er met meer mensen naartoe geweest. Zij is lid van de gemeente. We vroegen haar of ze genoeg te eten had, maar dit was niet het geval. We hebben haar kleding gegeven voor haarzelf en babykleren voor haar kinderen. Dit had Kelvert nog bij zich. Omdat ze in een bouwval woont heeft Jan haar beloofd een ander huisje te bouwen. Hiervoor zijn gistermorgen de palen al gezet en de Pastor gaat zorgen dat het afgebouwd wordt. Ook de (zwangere) geit die ons team heeft gekregen hebben we aan haar geschonken. Je had haar gezicht moeten zien…. Het eerste wat ze deed was God danken voor de verhoorde gebeden!

Tijdens de openingsspeech hebben we Jesaja 56 gelezen, waar in staat dat er redding is ook voor niet-joden. In vers 5 staat dat de wij een gedenkteken en een naam in Gods tempel krijgen, een eeuwige naam, een naam die onvergankelijk is, als wij keuzes maken naar Gods wil.
De kerk ligt op een heuvel, net als de tempel in Jeruzalem op de berg Sion. In vers 7 staat: hem breng ik naar mijn heilige berg, hem schenk ik vreugde in mijn huis van gebed; zijn offers zijn welkom op Mijn altaar. Mijn tempel zal heten”huis van gebed voor alle volken”.

Zo hebben wij ook de gemeente toegebeden dat dit een huis van gebed is voor iedereen en omdat het gebouw op een heuvel staat moet het een lichtend licht uitstralen naar de omgeving en voor iedereen toegankelijk zijn. Maar…. we hebben tegelijk samen beleden dat God niet in een gebouw woont, maar in de harten.

Na de dienst werd het GAiN logo onthuld op de buitenmuur. Namens TMF door Clemens, namens het bouwteam door Jan, namens GAiN door Dick en namens de kerk door Pastor Sospeter.

Zo hebben we het gebouw overgedragen aan de gemeente van Christus om Hem te loven en te prijzen.

Na deze plechtigheden was er limonade en koekjes voor iedereen. In de kerk werd nog volop gedanst door een aantal mensen. De gospelmuziek stond keihard, want nu was er stroom door onze aggregaat.

Rond 4 uur hebben we afscheid genomen van iedereen. Dit was heftig. Pastor Sospeter en zijn vrouw Domina waren erg emotioneel, en ook veel anderen waar we bijna 2 weken mee hebben opgetrokken moesten heel wat traantjes laten. We hadden een goede band met de plaatselijke mensen, vooral met de kinderen, de kerkleden en de weduwvrouwen die in het project van de kerk zitten.

Toch was het goed zo. Onze missie is wat ons betreft meer dan geslaagd. We hadden als groep vooraf nooit verwacht dat we alles wat er nu gedaan is zouden realiseren. We kijken echt terug op een geweldige tijd hier. Het team is ontzettend hecht met elkaar geworden. Iedereen heeft zijn of haar eigen kwaliteiten en dat is tijdens deze reis meer dan duidelijk geworden.

Gisteravond zijn we naar het hotel in Bukoba terug gegaan, een nacht eerder dan gepland, maar we waren klaar en we waren de primitieve omstandigheden (vooral slecht slapen, ongedierte en lawaai ’s nachts) nu zat. Het was een verademing om weer lekker te kunnen douchen en in een schoon bed te liggen!

Vandaag doen we allemaal waar we zelf zin in hebben. De een blijft bij het hotel en anderen gaan nog even Bukoba in of naar het strand van het Victoriameer. Het is hier nog prachtig weer (25-30 graden). We weten ook dat het in Nederland koud is, dus we genieten er nog maar even van….

Morgenochtend moeten we om 4 uur opstaan om met de bus terug te reizen naar Uganda. Daar bezoeken we ’s middags nog de souvenirmarkt en na een laatste diner aan het Victoriameer willen we deze reis met elkaar afsluiten voordat we aan de lange terugreis beginnen.

We hopen jullie vrijdagochtend weer te ontmoeten in Nederland.

Een hartelijke groet uit Bukoba,Tanzania van het hele GAiN team !!

de laatste loodjes op maandag

de laatste loodjes op maandag

DSC00453 (640x480)DSC00480 (640x480)

DSC00486 (640x480)

DSC00487 (640x480)DSC00525 (640x480)DSC00533 (640x480)DSC00558 (480x640)DSC00538 (640x480)DSC00544 (640x480)

reacties
 1. Fam K Huibers -de Vree schreef:

  Dag Kelvert en alle andere ,het is erg mooi geworden en dat in zo korte tijd hier doen ze veel langer over wat bouwen daar hebben ze zeker geen vergunningen nodig? nu zit het er weer bijna op zal wel even een weemoedig gevoel geven om te vertrekken maar hier in Nederland is jullie home !! je heb veel mensen blij gemaakt .Opa moet vrijdag een kijk operatie hebben.nu goede reis allemaal en we wensen jullie een behouden thuis komst !! tot gauw Kelvert !! de groeten van Opa en Oma uit Lienden.

 2. Geurt & Berty en de kids schreef:

  Hoi Kelvert en de rest van het team!

  Een prachtig gebouw geworden! wat hebben jullie allemaal hard gewerkt!
  Het afscheid zal nog wel moeilijk geweest zijn….
  Een hele goede en behouden terugreis toegewenst!!
  Kelvert, we horen t.z.t. graag je verhaal en je foto’s.

  hartelijke groeten,
  Geurt & Berty
  Marlinde, Nick, Kalle en Lianne

 3. Bep van harn schreef:

  Hee Corstiaan, Kelvert en anderen van de groep,
  Wat is het een mooi gebouw geworden zeg!! Jullie hebben in korte tijd veel gedaan vind ik.
  Ik kan me voorstellen dat de mensen daar er erg blij mee zijn. Ook kan ik me voorstellen dat jullie het moeilijk vonden om afscheid te nemen van deze mensen…. Maar ook kan ik me voorstellen dat jullie weer naar huis verlangen! We zien uit naar je(jullie) komst! Groetjes aan allen van ons uit Opheusden

 4. Wim schoe schreef:

  Inderdaad missi geslaagd !!! Wat een tevreden mensen daar met zo,n mooi gebouw. Een goede reis toegewenst en wel thuis.

 5. Gerrit schreef:

  Beste mensen
  Na gedane arbeid is het goed rusten jullie verdienen het.

  Mooi de verhalen ben benieuwd naar alle foto’s

  een heel goede thuisreis tot in Nederland

  Brrrrr! vriest hier

  Gerrit Nelleke

 6. Fam. Timmer uit Dodewaard schreef:

  Hallo Kelvert,Dick,Corstiaan en alle andere bouwers. Wat hebben jullie hard gewerkt!! Het gebouw is mooi geworden en wat fijn dat jullie zoveel mensen blij hebben gemaakt op welke manier dan ook.
  Allemaal een goede reis terug en tot vrijdagmorgen op schiphol.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s