Je hebt zo van die dagen

Geplaatst: 04/2016 in Blog

Donderdagavond was het tijd voor een workshop drama van Gerrit. Maar ons niveau bleek een eind lager te liggen dan hij verwacht had. Iedereen was hier toch wel behoorlijk van onder de indruk en dat had zijn uitwerking op de volgende dag. Wat er verkeerd kon gaan, ging ook verkeerd.
Allereerst het instappen in verschillende auto’s, wel drie keer opnieuw instappen, met name door Nelleke die de weg een beetje kwijt was. Misschien kwam het door het afscheid nemen van Tamme want dat was toch wel erg moeilijk en emotioneel voor haar. Maar ook de anderen (en vooral Anja) lieten hem maar moeilijk gaan naar Zuid-Soedan). Toen we eindelijk bij het computercentrum aankwamen was het opnieuw een uur overleggen welke vier van de 13 social workers er mee konden op huisbezoek.

IMG_20160408_095329381_HDR

 

Allereerst zijn we voor de moeders die we gingen bezoeken voedselpakketten gaan kopen bij de plaatselijke Appie Heijn.
Willem, Nelleke en Bas zijn ’s morgens op bezoek gewe
est bij twee jonge moeders, met beide een kind van 1,5 jaar. De eerste moeder stond er alleen voor, vader was spoorloos.

IMG-20160408-WA0016

Grace, Peter en ik (Bas)

Haar wens is ook dat ze kon gaan werken en het kind dan ergens onderbrengen zodat zij weer een toekomst op kan bouwen. Dit is trouwens de opzet van het Day Care Center waar we van de week mee aan hebben gebouwd. De moeder van het tweede meisje was opgenomen in het ziekenhuis met maagproblemen. Zij woonde samen met haar tante en zoon in een hutje.

 

IMG-20160408-WA0013

Het bijzondere van deze twee jonge moeders is dat God hun enige houvast is in hun moeilijke bestaan. Bij de bouwers ging de organisatie niet veel beter. Ina en Anja hebben wel de hele bovenzaal mooi sky-blue geverfd. Dat was zo’n beetje het enige wat wel soepel verliep al werden ze wel vreselijk opgejaagd door de tegelzetters. Om ze niet verder in de weg te lopen werden we met z’n vieren erop uit gestuurd om tegels te gaan kopen voor de begane grond. Na zeker 10 zaken gehad te hebben, kwamen we tot de conclusie dat de tegels te duur, te klein, te saai enz. waren. Dus worden het toch dezelfde tegels als boven. Dit avontuur heeft wel 4 personen 3 arbeidsuren gekost vanwege de gebruikelijke files en de lunch die we moesten regelen. Vervolgens probeerden we een ongeluk te omzeilen waarop 5 meter verderop er een dame achteruit rijdt tegen onze tegen onze auto. Hier kennen ze de schade-app nog niet en de verantwoordelijke voor deze schade en wij rijden gewoon weer verder. De energie was wel een beetje op om 3 uur ’s middags dus werd het kantoortje nog even snel met een Franse slag afgetimmerd door Pieter en Bas en met een kloddertje verf erop vonden we het wel prima voor deze dag. Het was tenslotte nog geen weekend want morgen moeten we nog gaan helpen met tegels leggen. De tijd begint namelijk te dringen, maandag is de opening en dan moet het wel klaar zijn. Omdat we morgen al om 5.00u op moeten staan voor de safari, houden we het hierbij voor gezien. WORDT VERVOLGD………

Volgens Gerrit
Alles loopt anders en verkeerd. De koekjes van ‘t kinderwerk zoek ik in de verkeerde auto, tegels kopen om goedkoper uit te zijn. 3 uur gereden en uiteindelijk vlak naast de bouw gekocht. De lunch waar is die? Ja je raad het al in de verkeerde auto.
Welk team zou ook al weer de drankjes gaan kopen voor na het werk?
Gevolg dubbele inkopen enz.. enz…
Ondanks dat? de Nederlanders wat minder hebben gedaan vandaag vordert de bouw toch snel. We krijgen hoop dat we maandag de opening met een bijna af gebouw officieel feestelijk gaan openen.
De gezinsbezoeken gingen even wat anders, vandaag gingen we met oma’s op pad. Deze dames begeleiden jonge moeders hoe om te gaan met hun moederschap. Jonge meiden van 15, 16, 17 jaar die al een kind hebben. De vaders zijn eigenlijk allemaal vertrokken als ze zien dat er een kind is, ze durven/willen geen verantwoording nemen en vertrekken met de Noorderzon. Vaak zie je dat de meiden bij de pakken neer gaan zitten en de volgende “lover” weer een kind maakt en ook weer vertrekt. Misschien ook een keertje een mannen-educatieproject?
In het begeleidingsprogramma laten we zien dat er na een foutje toch hoop is. En bij God niets onmogelijk is. Heftig om samen met de oma’s deze meiden te bezoek.
Leuk detail, toen ik vroeg aan en van de meiden: “Waar gaan jullie s’nachts naar het toilet?” “Op de hoofdstraat bij het toilet gebouw” was haar reactie. Daarop zei ze direct: “Ben je gek dat doet niemand!” en ze pakte een plastic zakje. “ Vullen.” En daarna? Ze zwaaide het zakje boven haar haar hoofd eb n gooide het zakje denkbeeldig weg. “Het land dan vanzelf ergens.
Toen ik noemde dat ik vrouwenwerk deed, gingen de dames los. “ Vrouwenwerk, wat is dat eigenlijk. Breien, wassen, koken sokken stopen, de vloer schrobben ,matjes kloppen enz..”
Goed om dit maar weer eens onder de aandacht te brengen dat dit de oorspronkelijke bedoeling was.
Natuurlijk is er veel meer gebeur. Waaronder de gezelligheid in de groep
Ondanks een minder productieve dag hebben we het goed gehad!
We zien uit naar morgen, de Safari.

Advertenties
reacties
  1. Michel schreef:

    Heel goed Gerrit, kom maar voor jezelf op, goed ook dat hiermee duidelijk wordt wat de oorspronkelijke functie van de vrouw is. Je maakt daar wel vrienden, maar geen vriendinnen mee denk ik. Ik ben het wel deels met je eens, maar vind dat vrouwen veel meer kunnen! En ik heb daar ook niets op tegen als ze dat doen, denk eens aan krantje halen, wijntje inschenken, pantoffels pakken….. Jammer dat je dat soort elementaire zaken niet even aankaart :).

    Wat een vreselijke verhalen over tienermoeders, en wat een flapdollen van kerels die hun “geliefde” of op z’n minst hun kind in de steek laten. Dat blijft altijd triest en gebeurt helaas in ieder land. Dat is nou de verantwoording van de man Gerrit, zorg dragen. Klasse Bas, grote klasse, dat je de lessen van Gerrit zo goed hebt toegepast en dat kind niet op schoot hebt genomen :).

    Leuke stukjes om te lezen!! Ik geniet er van (al is het dan wat later)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s