Imani Toto

Geplaatst: 04/2016 in Blog

Maandag 11 april 2016
Familiebezoek

Vandaag mochten Gerrit, ik en Pieter, op huisbezoek bij twee familie’s in Kibera.
Onze bezoeken werden begeleid door twee dames, de zogenaamde sociale werkers. Aangezien er deze keer geen mannelijke begeleider bij was werden er veel grappen gemaakt over onze samenstelling. Het is namelijk niet gebruikelijk dat vrouwen met blanken mannen alleen op stap gaan. Ons eerste bezoek hakte er bij mij al gelijk goed in. We mochten een opa en oma bezoeken die de zorg van 12 kleinkinderen dragen in een huisje van 3 bij 4 meter. Er is geen inkomen en enige vorm van aandacht voor de kindere.. Opa heeft een zware vorm van artrose en geld voor medicijnen is er niet. De twee oudste kleinkinderen zijn klaar met de lagere school en dreigen in een milieu van drank, werkeloosheid en verkeerde mensen terecht te komen. Oma heeft er erg veel zorg en verdriet van.
Wat ons enorm trof is de hoop die zij koestert en het geloof in God wat haar op de been houdt. Na wat gedronken te hebben en een koekje genuttigd met bijna de hele familie, zijn we aan ons tweede bezoek begonnen.
Dit is een jonge vrouw die met haar man, twee kinderen, haar zus met man en twee kinderen in een huisje woonde. Het jongste kind van ongeveer een jaar heeft zware astma en daar is veel zorg over. We hebben met haar gepraat over het Imani Toto House  en de mogelijkheden voor haar. Het kan natuurlijk zo zijn dat ze haar kinderen daar overdag brengt en zelf op zoek gaat naar werk.
Op onze vraag of ze nog vragen had antwoordde ze met een wedervraag wat mijn motivatie is om dit soort vrijwilligerswerk te doen. Daar moest ik even over nadenken. Ik kwam uiteindelijk tot de conclusie dat ik mijzelf sterk in mijn geloof en dat ik wil delen in de overvloed die wij kennen in Nederland. Dat eerste klinkt erg egoïstisch maar op dat moment was dat wel zo. Het is namelijk wel waar dat deze mensen meer vertrouwen hebben dan mij.
Gerrit heeft ons bezoek, net als het vorige, afgesloten met gebed.
Nadat we het huisbezoek project afgesloten hadden met alle sociale werkers zijn we door de sloppenwijk naar ons bouwproject gelopen waar we op heel veel herrie stuitten.
Met name voor mijzelf was dat wel even schakelen omdat de morgen mij veel energie heeft gekost. Gert Jan doet hieronder verslag van de rest van deze dag.
Imani Toto House

Waarom deze titel bovenaan dit verslag van deze laatste dag ?
Imani betekent geloof en Toto betekent klein. Dit wil zeggen: geloof in de zorg vanaf het moment dat kinderen geboren worden. Het is heel belangrijk dat kinderen van 0 tot 5 jaar liefde, aandacht en zorg krijgen zodat ze sterker in het leven komen te staan.
Vooral voor jonge moeders (14 t/m ongeveer 20 jaar) is het mooi dat ze hun kinderen kunnen laten opvangen zodat zij werk kunnen zoeken voor hun eigen bestaan. Meestal zijn deze jonge vrouwen door hun man in de steek gelaten en dus zelf verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kind.
Met de bovenstaande tekst heb ik het al een beetje verklapt: de titel is de naam van het Day care centrum die vandaag met veel drukte is geopend.
Terwijl Gerrit en Pieter gezamenlijk met mensen uit de sloppenwijk twee familiebezoeken gingen af leggen hebben Ina, Anja, Nelleke, Willem, Bas en ik vanmorgen om 10.00 uur het Day care centrum versiert met slingers en ballonnen.

IMG-20160411-WA0000

 

Dit valt niet mee als er 150 kinderen kris kras door het centrum lopen maar met een goede begeleiding van Nelleke, Ina en Anja kwam dat gelukkig goed. Je moet mannen ook niet laten versieren. Dan bedoel ik wel letterlijk de boel feestelijk opknappen en niet wat jullie denken.
Wat wij al een klein beetje verwacht hadden verliep het, zoals altijd in Afrika, traag en ongeorganiseerd. Komt het vandaag niet dan komt het morgen wel!
Er werd een grote geluidsinstallatie aangevoerd en dat hebben onze oren geweten.
Gelukkig viel de stroom uit. Wat een rust! Maar naar een kleine uurtje liet de nieuw aangevoerde stroom de herrie weer uit de speakers gallen.
In Afrika schijnt het dat een feest altijd met luide muziek en dans gepaard moet gaan en het zit in de cultuur.

IMG-20160411-WA0003

Pieter mocht officieel het lintje doorknippen en daarmee was het centrum geopend. Daarna allerlei belangrijke sprekers, dansers en rappers.
Ook wij hadden een eigen rapper MC Willem from Holland. Hij danste er lustig op los,maar goed dat hij nog een weekje vakantie heeft !
Bij Pieter ging de muziek in zijn oren erin en er kwam stoom uit. Wij hadden het allemaal wel gehad met het feestje en zijn halverwege lekker terug gekeerd naar ons gasthuis.
Als wij als team zo terug kijken is er in de afgelopen tijd topwerk geleverd, zeker ook door de Keniaanse bouwvakkers en is ons team als een hecht team gegroeid. Mooi als zoiets ontstaat tussen verschillende mensen.
Bedankt Heer dat U dit hebt mogelijk gemaakt.
Morgen om 04.00 uur weer gezond op voor onze terugreis.

Gert Jan

reacties
  1. Mirjam schreef:

    Wat een belevenissen gehad zeg! God heeft de mensen gezegend die jullie hebben ontmoet maar ook anders om! Bid jullie een goede terug reis toe, lekker uitrusten. Liefs de familie Grevers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s