Eerste bezoek krottenwijk tot nieuw huis

Geplaatst: 08/2017 in Blog

Een verhaal van Willem Verboom en Nadieh Neerhof

Je zult nu vast denken: ‘Eerste bezoek krottenwijk? Dat was vorige week toch al?’ Dat klopt, maar na dit eerste bezoek is er zoveel gebeurd.
We bezoeken samen met pastor Amos een vrouw in de krottenwijk. Ze is mager, maar lijkt niet heel ziek. Ze begrijpt niks van wat er gezegd word, lacht wat. Amos verteld dat ze psychisch wat in de war is, dit is ook duidelijk te zien. Ze is wat doof, er moet duidelijk tegen haar gepraat worden. Later word duidelijk waarom ze is zoals ze is.
De week ervoor is er een brand geweest in de sloppenwijk. Haar huisje is onder anderen helemaal verbrand en is niks meer van over. Het enigste wat ze nog heeft is de kleding die ze aan heeft. Indrukwekkend. Ze woont nu in een huis/krot van een bekende van haar. Ze laat ons zien waar haar huis stond en verteld dat ze hoopt dat ze geld kan sparen om een nieuw huis/krot te laten bouwen. Als wij realistisch na gaan denken, lijkt het ons niet haalbaar. Ze heeft psychische problemen, geen werk, geen kinderen die voor haar kunnen zorgen. We hopen dat wij iets voor haar kunnen betekenen.
Een dag later opnieuw schilderen van woonhuisjes en verbouwingswerkzaamheden. Toen we daar mee begonnen blijkt dat wij, met ons bouwteam, een golfplaten huisje voor haar neer kunnen zetten. Wauw! Hoe gaaf dat we dit voor haar kunnen betekenen!

Het bouwteam (Frank, Ad, Willem, Gerrit B, Timmie, Daniel, Arie, Jelle, Mark) wordt ingeschakeld die tot nog toe in Rehoboth zich hadden beziggehouden met het leek het voor ons aanvankelijk of we in eigen land wat aan het klussen waren, zo strak en georganiseerd zag het er daar allemaal uit. Maar gaandeweg ons werk kwamen we al snel achter het verhaal, van dit nu schitterend ogende project. Dat werd ons helemaal duidelijk toen we als bouwteam ingewijd werden onder welke erbarmelijke omstandigheden deze nu gezond en vrolijk ogende kinderen, hier binnenkwamen… Dat plaatst het werk hier in een heel ander perspectief!
Op naar de aangegeven locatie, om poolshoogte te gaan nemen hoe we dit kunnen aanpakken. Met het hele bouwteam, aangevuld met heel wat kinder / sociaal werkers treffen we de afgebrande locatie aan waar alleen wat overgebleven afgebrande stompjes hout in de grond, de plaats markeren van haar huisje…En natuurlijk de verbrande overblijfselen, die dan wel aan de kant geschoven waren. Ad haalt meteen z’n blocnote tevoorschijn en gaat aan het schetsen. Met elkaar berekenen we wat we nodig denken te hebben aan palen / dakplaten / houten draagwerk / wandbeplating etc. De inkoop ging de begroting flink te boven, maar na veel gesteggel door Frank en Gerrit, ging de bouwmarkt, wegens het sociale aspect, akkoord met wat we beschikbaar hadden. En de daarmee gepaard gaande extra wachttijd werd nuttig ingevuld om ons bezig te houden met aandacht voor de omgeving van het te bouwen huisje en contact te maken met de omgeving. De kinder / socialwerkers door te spelen met de kinderen (hoe blij kunnen deze kinderen dan zijn in een voor ons, zeer troosteloze omgeving!). Ook konden we de buurman helpen met het plaatsen van zijn deurkozijn en deur. Nog diezelfde dag stond het nieuwe huisje al overeind met volledige beplating, en scheidingswand, zodat 2 ruime kamers van ca 3,5 x 3 meter ontstonden. Het werd zaterdagavond laat, maar na pas om half 2 gestart te zijn was al het matriaal vastgespijkerd, of het overtollige, (door de vele pootjes die het daar zomaar kan krijgen:), in de berging gereden. De afwerking zou de dinsdag daarop plaats vinden.

Voor het oog waren we bijna klaar, alleen de afwerking / deuren / bed nog… Nou dat werd toch nog even een dingetje, want ondanks de grotendeels zeer schamele bouwwerkjes, blijven we toch Hollanders…We konden zowaar ’s morgens meteen een stroomvoorziening aanleggen, zodat we machinaal de finishing touch konden uitvoeren, wat wel wat hilarisch overkomt in een omgeving waar een zaag zodanig schraal is dat men overwegend met kapmessen werkt….We kregen ook spontaan hulp van een jong familielid? Nadat we klaar waren vroegen we ons af of de juiste bewoner zich wel zou gaan “vestigen” want pastor Amos was niet in de buurt om hem over te dragen. Er was deze dag wel een jonge vrouw regelmatig bij ons, maar of dat de vrouw was die in de 2e kamer zou gaan wonen…Ze had haar naam gegeven en die van haar oma en die hebben we ook netjes op de plank geschreven boven de beide deuren, maar als dat nu eens de namen waren van iemand anders? ! Tijdens dit project voelde de omgeving eigenlijk steeds vertrouwder, (wat de 1e keer gewoon shocking was) maar die dag had zich 1 man wat vreemd opgehouden bij ons, waardoor we niet helemaal gerust waren. Voordat we weg gingen moesten we ook aan omwonenden vragen om oma met kleinkind te laten komen… Nou ze waren super blij! , wisten met hun dankbaarheid eigenlijk nauwelijks raad. Met elkaar op de foto en op naar huis. Thuis aangekomen had Nadieh tijdens het bezoek van de socialwerkgroep een foto gemaakt en die bleek gelukkig te kloppen!!
Morgen hopen we na de kerkdienst het nieuwe huisje met de hele groep te bezoeken. De bede was gisterenavond dat dit fonkelnieuwe glimmende huisje tussen zoveel leed, een lichtend voorbeeld mag zijn van de hoop die er in /door Hem mag zijn en zo als een kaars op de kandelaar mag functioneren in haar omgeving!

Advertenties
reacties
 1. Ruben van Wijngaarden schreef:

  Schatten,
  Wat een intense tijd als ik het zo een beetje lees. Helaas weer geen ZA Gain reis dit jaar voor mij, maar het gaat wel weer kriebelen als ik de foto’s en verhalen zie! Volgens mij is de reis (bijna) op zn einde, dus een dikke blessing over wat jullie daar achterlaten en voor jullie zelf met alle nieuwe ervaringen die jullie mee nemen. Als jullie ze nog zien special greetings van mij voor Amos en Gail!
  Ook even een special hi to family grevers en lease ouders van wijngaarden ;p

  Groetjes Ruben vw

 2. Aletta schreef:

  Lieve groep,
  Met kippevel lees ik dit verhaal!
  Wat fatastisch dat jullie deze vrouw hebben kunnen helpen!
  Diep ontroerd ben ik er door!
  Heel veel zegen voor de komende week toegebeden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s